Recepten

Recepten die op het blog gepubliceerd zijn.




Groente-moussaka

Nodig:

voor de tomatensaus

- 1 ui
- 2 tenen look
- 2 blikken tomaten (à 400 gram)
- oregano
- kaneel
- suiker
- peper en zout
- rode wijn
- 1 blik bonen naar keuze; ik gebruik groene flageoletjes.

voor de groenten

- 1 courgette
- 2 grote aardappelen

voor de bechamelsaus

- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- melk
- peper

- geraspte kaas

Snijdt de ui in kleine stukjes en fruit in olijfolie, op half hoog vuur. Bak de ui niet bruin maar alleen zacht, dan is hij lekker zoet. Knijp de teentjes look erbij en fruit even mee.
Kap de tomaten erbij, kruid met een flinke snuif oregano, kaneel en suiker, peper en zout.
Giet er een flinke scheut rode wijn bij.
Laat dit minstens 20 minuten zachtjes pruttelen.
Kap dan de boontjes erbij en zet het gas uit.

Kook ondertussen de aardappelen bijna gaar, schil ze en snijd in plakken.
Snijd de courgette in plakken.

Maak de bechamelsaus:
Smelt de boter in de pan en roer er samen met de bloem een pasta van. Giet er beetje bij beetje de melk bij terwijl je flink blijft kloppen; er mogen geen klontjes in zitten.
De saus moet je steeds weer tegen de kook aan laten komen om te kijken hoe dik of dat hij is. De saus mag niet té dik zijn want er verdampt nog vocht in de oven.
Kruid met peper en weinig zout.

Vet een ovenschaal in en leg op de bodem een laagje tomatensaus, vervolgens een laagje aardappel en een laagje courgette. Op het laatst giet je er de bechamelsaus over en strooi je de kaas erover.

Zet ongeveer 45 minuten in de oven op 200 graden.

Genoeg voor 4 flinke eters.
Lekker met salade en brood.

Eet smakelijk!!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Mijn recept voor Appelplaatkoek




Met op de achtergrond chocoladecakejes, gebakken door de Derde Zoon

Voor het deeg

300 gram bloem
100 gram boter
melk
1 flinke theelepel gedroogde gist

Voor de vulling

Appels; ongeveer een kilo.
2 grote eetlepels suiker
theelepeltje kaneel.

Verwarm de  oven voor op ongeveer 190 graden Celsius.

Werkwijze

Doe de bloem en de gist in een kom en roer even door.
Snijd de koude boter in kleine blokjes en voeg deze bij de bloem en de gist. Verkruimel de boter tussen je vingers en masseer dit door het meel tot het geheel goed gemengd is. Je mag geen afzonderlijke boterstukjes meer zien.
Voeg melk toe; begin met een scheut en kneed met een hand. Voeg meer toe tot je een samenhangende bal deeg hebt. Kneed deze even goed door tot je een lekker soepel deeg hebt.
Laat het even liggen terwijl je je over de appels ontfermt.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakken. 
Doe de appelplakjes in een kom en bestrooi met de suiker en kaneel. Zet aan de kant.

Leg de bol deeg op het schone aanrecht. Sla 'm lekker plat en rol de plak uit met de deegroller. Ik rol net zolang totdat de lap deeg  net iets groter is dan mijn ovenplaat. Leg de lap in de ingevette ovenplaat en duw hem netjes in de hoeken. Zorg voor een klein opstaand randje.

Kiep de appels op het deeg (makkelijker kan niet).
Leg ze gelijkmatig neer. Kijk even of je vind dat er genoeg appels op liggen. Zo niet; schil er dan wat bij. Deze nieuwe plakjes bestrooi ik niet meer met suiker en kaneel maar leg ik verspreid tussen de andere
plakjes.

Schuif de plaatkoek net boven het midden in de oven. Bak zo'n 30 minuten. 
De appels moeten gaar zijn (even in prikken) en het deeg lichtbruin.

Ik laat de plaatkoek gewoon op de plaat liggen, de bodem wordt niet zacht.

Dan werk ik de koek af met een laagje doorzichtige gelei. Dat hebben bakkers vaak ook op hun vruchtentaarten; zo'n laagje slijm :)
Ik heb wat zakjes liggen onder de naam "tortenguss" en ik weet niet hoe het in het Nederlands heet.
Ik doe een zakje in de steelpan en meng dat met een zakje vanillesuiker en een eetlepel kristalsuiker. Dan giet ik er een kwart liter koud water bij. Al roeren verwarmen tot het kookpunt, minuutje laten afkoelen en verspreiden over de koek.


Ook goed mee te nemen in een doosje naar school of het werk.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten