donderdag 31 oktober 2013

Van Salie, whisky en appels. / Sage , whisky and apples

Een diepe, rochelende hoest maakt deel uit van ons gezin sinds een dag of tien.
Verkoudheidsbestrijding: Saliethee  en whisky

Eerst begon de Jongste Zoon ermee. Hij was ziekjes, weer beter en aan het einde van de vorige week was het op. We hielden hem thuis.
De vakantie begon en de hoest verspreidde zich over de rest van het gezin.
Uiteindelijk kwam het aan bij de Man en bij mij.
Hoesten, snotteren, rillen, hoofdpijn. Bwèèh!

Since ten days a horrible cough keeps us company.

First Youngest started. He was ill, better and ill again at the end of the week. We kept him home from school.

Holidays started and the cough jumped from one to another and finally caught the Husband and me.
Coughing, shivering, haedaches .



Inmiddels waren de kinderen wel weer opgeknapt en ons gezin draaide gewoon verder.
We gingen met de sportvereniging naar Planckendael  Technopolis, er kwamen vriendjes spelen en de Derde Zoon had een verjaardagsfeestje waar we eerst nog voor naar de speelgoedwinkel trokken.

The children were better again and family life went merciless on. We went to Technopolis, friends stayed over and Third Son was invited to a birthday party.

Door de storm van afgelopen maandag  waaiden bijna alle appels van de boom.
Het zijn er veel dit jaar dus ik zoek naar manieren om veel appels te verwerken.
Appelmoes, uiteraard. Er gingen al wat liters in de diepvries.
Appelkrummel   is hier ook populair als toetje. En daar gaan heel wat appels in.
Appelplaatkoek liet ik al eerder passeren. Mmm, extra lekker nu ik het recept van de bodem heb aangepast.
En de Man kwam met het idee om appels te drogen.
Hij schilde en boorde appels, schroefde wat schroeven in het plafond, liet de appelschijven over een stok glijden en stookte de kachel op.

Because of the storm, last monday almost all the apples fell of the tree. It is quite a lot so I am looking for ways to use them up.
Applesauce, of course. I have a lot in the freezer already.
Applecrumble is very popular as desert around here. And it takes up a lot of apples.
Applecake, I mentioned before. Very nice with a good receipe for the crust.
And Husband had the idea to dry apples. He peeled and cored apples, screwed some screws into the ceiling . put the apples over a stick and fired up the stove.                 



Ziet er al goed uit, hè?
De appels zijn al aardig gedroogd aan de buitenkant maar de binnenkant is nog erg vochtig. 
Ze moeten nog wel even drogen.

Looks good, eh?
The apples do dry really well. They are getting tougher at the outsid and need a little bit more time to get the inside right.

Ter afsluiting verraad ik jullie nog mijn aangepaste recept voor appelplaatkoek.
Mijn grootmoeder maakte dat.  Voor mijn gevoel is plaatkoek iets Duits maar misschien is het Oost-Nederlands of gewoon iets voor grote gezinnen.

At last I'll tell you the receipe of the applecake. My Gran used to make it. I think this kind of applecake is German or maybe Eastern Dutch or maybe just for larger families.

Mijn recept voor Appelplaatkoek

Met op de achtergrond chocoladecakejes, gebakken door de Derde Zoon

Voor het deeg / For the pastry

300 gram bloem / flower
100 gram boter / butter
melk/ milk
1 flinke theelepel gedroogde gist/ 1 tsp dried yeast

Voor de vulling / For the filling

Appels; ongeveer een kilo. / Apples, about a kilo
2 grote eetlepels suiker / 2 large tbsp sugar
theelepeltje kaneel./ tsp cinnamon


Verwarm de  oven voor op ongeveer 190 graden Celsius.
Pre-heat the oven at 190 degrees Celsius

Werkwijze

Doe de bloem en de gist in een kom en roer even door.
Snijd de koude boter in kleine blokjes en voeg deze bij de bloem en de gist. Verkruimel de boter tussen je vingers en masseer dit door het meel tot het geheel goed gemengd is. Je mag geen afzonderlijke boterstukjes meer zien.
Voeg melk toe; begin met een scheut en kneed met een hand. Voeg meer toe tot je een samenhangende bal deeg hebt. Kneed deze even goed door tot je een lekker soepel deeg hebt.
Laat het even liggen terwijl je je over de appels ontfermt.

Put the flower and yeast together in a bowl, give it a stir.
Cut the cold butter in small cubes and put it in the bowl . Mix the butter throught the flower until resembling breadcrumbs..
Add milk, first a little than a little more until you have kneaded a nice elastic dough.
Leave it while you peel the apples.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakken. 
Doe de appelplakjes in een kom en bestrooi met de suiker en kaneel. Zet aan de kant.
Peel and core the apples, slice them.
Put the slices in a bowl and mix with the sugar and cinnamon.

Leg de bol deeg op het schone aanrecht. Sla 'm lekker plat en rol de plak uit met de deegroller. Ik rol net zolang totdat de lap deeg  net iets groter is dan mijn ovenplaat. Leg de lap in de ingevette ovenplaat en duw hem netjes in de hoeken. Zorg voor een klein opstaand randje.
Put the dough on a clean surface and start flattening it with a rolling pin. Keep flattening until big enough for the baking tray. Put the dough onto the greased tray.


Kiep de appels op het deeg (makkelijker kan niet).
Leg ze gelijkmatig neer. Kijk even of je vind dat er genoeg appels op liggen. Zo niet; schil er dan wat bij. Deze nieuwe plakjes bestrooi ik niet meer met suiker en kaneel maar leg ik verspreid tussen de andere
plakjes.
Lay the apples onto the dough and spread them out. If you think it needs more apples , peel some more and lay them on it without extra sugar.

Schuif de plaatkoek net boven het midden in de oven. Bak zo'n 30 minuten. 
De appels moeten gaar zijn (even in prikken) en het deeg lichtbruin.
Put into the middle of the oven for about 30 minutes.
The apples should be soft and the crust light brown.

Ik laat de plaatkoek gewoon op de plaat liggen, de bodem wordt niet zacht.

Dan werk ik de koek af met een laagje doorzichtige gelei. Dat hebben bakkers vaak ook op hun vruchtentaarten; zo'n laagje slijm :)
Ik heb wat zakjes liggen onder de naam "tortenguss" en ik weet niet hoe het in het Nederlands heet.
Ik doe een zakje in de steelpan en meng dat met een zakje vanillesuiker en een eetlepel kristalsuiker. Dan giet ik er een kwart liter koud water bij. Al roeren verwarmen tot het kookpunt, minuutje laten afkoelen en verspreiden over de koek.

I end with a bit a jelly like substance on top. The kind that bakers use on fruitcakes. (see picture)
I mix this with 1 tbsp of sugar and 1 sachet of vanilla sugar.

Ook goed mee te nemen in een doosje naar school of het werk.







Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen